![]() ![]() KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je štvrtok, 21. septembra, meniny má: Matúš ![]() • 250 g hladkej múky • 250 g polohrubej múky • 0,25 l mlieka • 2 lyžice cukru • 1 kocka droždia • 1 vanilkový cukor • 1 lyžička citrónovej kôry • 1 žĺtok • 2 lyžice masla • 1 lyžica oleja • 1 vajce na potretie • hrozienka • mandle • mak • soľ Recept veľkonočné vtáčatá pripravíme takto:
Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a lyžicou múky, pridáme rozdrobené droždie, premiešame a necháme vykysnúť. Múku osolíme, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtok a rozohriaté maslo s olejom. Vlejeme vykysnutý kvások a pripravíme hladké tuhšie cesto. Posypeme ho múkou a v mise ho necháme v teple vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na rovnaké dieliky, každý vyvaľkáme na tenší pruh, zviažeme do uzlíka a dáme opäť vykysnúť. Potom na jednom konci každého uzlíka utvoríme hlavičku a na druhom chvostík. Chvostík nastriháme nožnicami, hlavičku doplníme očkami z hrozienok a zobákom z mandle. Vtáčatá potreme rozšľahaným vajcom a posypeme makom. Upečeme pri teplote 180°C do zlatista. V našej kuchárke bolo okrem receptu Veľkonočné vtáčatá nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Čokoládové veľkonočné hniezdo Veľkonočné judáše Veľkonočné koláče Veľkonočné pirôžky Veľkonočné uzlíky veľkonočné vtáčatá, recept, sladkosti |
|