KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je piatok, 26. apríla, meniny má: Jaroslava Na recept jablková žemľovka potrebujeme tieto suroviny: • 500 g kyslastých jabĺk • 2 dcl bieleho vína • šťava zo štvrťky citróna • 100 g cukru • 40 g hrozienok • 5 starších žemlí • 3 vajcia • 1 lyžička roztopeného masla • štipka mletej škorice • 1-2 kalíšky rumu • práškový cukor na posypanie žemľovky • maslo a strúhanka na pomastenie a na posypanie nádoby Recept jablková žemľovka pripravíme takto:
Obielené jablká rozdelíme na osminky a do sklovita ich podusíme spolu na víne, do ktorého pridáme cukor, hrozienka, citrónovú šťavu. Potom obsah precedíme cez sitko a vzniknutý nálev necháme vychladnúť. Žemle rozrežeme na tenšie plátky a navlhčíme ich časťou vychladnutého nálevu. Žemľami potom vyložíme dno a boky ohňovzdornej nádoby, ktorú najprv pomastíme maslom a vysypeme strúhankou. Ďalej pridáme podusené jablká a na ne znova žemľu. Postup ešte raz opakujeme tak, aby navrchu ostala žemľová vrstva. Vo zvyšnej časti nálevu rozhabarkujeme vajce, maslo a škoricu. Zmesou polejeme žemľovku a v rúre ju pečieme asi 45 minút. Nakoniec ju vyklopíme na misu, pokvapkáme rumom a posypeme práškovým cukrom. V našej kuchárke bolo okrem receptu Jablková žemľovka nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Jablková buchta Jablková štrúdla jablková žemľovka, recept, sladkosti |
|