KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je štvrtok, 18. apríla, meniny má: Valér Na recept zemiakové šišky potrebujeme tieto suroviny: • 50 dkg polohrubej múky • 40 dkg varených teplých lisovaných zemiakov • 250 ml mlieka • 1 kocka kvasníc • 1 lyžica cukru • 6 dkg masla • 3 žĺtky • citrónová kôra • soľ • rum • tuhší lekvár • 2 kocky stuženého tuku na vyprážanie • kolieska mrkvy Recept zemiakové šišky pripravíme takto:
Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Ešte teplé ich prelisujeme alebo nastrúhame na jemnom strúhadle do misy, pridáme maslo, múku, žĺtky, citrónovú kôru, soľ, rum a kvások (ten pripravíme tak, že do teplého mlieka dáme 1 lyžicu cukru a kocku kvasníc a necháme vzísť), vypracujeme tuhšie cesto a necháme vykysnúť. Potom z cesta lyžicou vykrajujeme kúsky, ktoré dávame na dobre pomúčenú dosku, plníme lekvárom, zabalíme ako koláčik, otočíme a necháme ešte chvíľu kysnúť. V malom kastróliku (šišky musí plávať) rozpustíme 1 stužený tuk a do rozpáleného vkladáme šišky vykysnutú stranou nadol. Musí sa do kastrólika vojsť tak akurát - podľa veľkosti tak 5-6 dokola a jeden doprostred, ale pozor nadobudnú. Až vybehnú, stlmíme plameň, za chvíľu ich obrátime a dosmažíme do červena. Pri vyprážaní pridávame do tuku na kolieska nakrájanú mrkvu - tuk sa toľko neprepaluje. Druhý tuk pridávame postupne s každou ďalšou várkou šišiek kúsok. Vypražené šišky odložíme na obrúsok, aby sme odsali prebytočný tuk a potom ich podľa chuti buď len pocukrujeme alebo obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Pozor: pretože cesto rýchlo redne, je lepšie nachystať si dve várky šišiek, dať prvý smažiť, druhá kysne, tretí si chystáme. A tak stále dokola. Keď si ich totiž zrazu nachystáme moc, tak prekysne a potom pri smažení stratí svoj tvar. V našej kuchárke bolo okrem receptu Zemiakové šišky nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Banánové šišky Fašiangové šišky zemiakové šišky, recept, sladkosti |
|