![]() ![]() KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je sobota, 09. decembra, meniny má: Izabela ![]() • 1 kocka droždia 42 g • 500 g polohrubej múky • 120 g krupicového cukru • 3 žĺtky • 150 g masla • 300 ml mlieka • 50 g hrozienok • 50 g mandlí • soľ • kôra z 1 citróna • 1/2 lyžičky drveného anízu • 50 ml rumu • 1 vajce na potretie Recept veľkonočný mazanec pripravíme takto:
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme v priebehu asi 5 minút vykysnúť kvások. Dopenista vyšľaháme základ z masla, žĺtkov a cukru. Do misy vsypeme presiatu múku, zmiešame so soľou, citrónovou kôrou a drveným anízom. Pridáme kvások, pripravený trený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepkavé cesto. Primiešame sparené hrozienka (vsypeme ich do vriaceho rumu a necháme napučať), sparené olúpané mandle (vsypeme do horúcej vody a scedíme) a cesto ešte raz prepracujeme a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, vypracujeme hladké bochníky, každý položíme zvlášť na vymastený plech a necháme pol hodiny v teple kysnúť. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom, v strede nakrojíme krížik, posypeme plátkami mandlí a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160°C asi 35 až 40 minút. V našej kuchárke bolo okrem receptu Veľkonočný mazanec nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Banánový veľkonočný baránok Krakonošov mazanec Lacný mazanec zo zemiakov Smotanový mazanec Tradičný veľkonočný baránok Veľkonočný baránok Veľkonočný baránok piškótový Veľkonočný baránok s orechmi Veľkonočný baránok z nátierkového masla Veľkonočný baránok z tvarohového cesta Veľkonočný baránok zo šlahačkového cesta Veľkonočný bielkový baranček Veľkonočný hrozienkový koláč veľkonočný mazanec, recept, sladkosti |
|