KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je utorok, 23. apríla, meniny má: Vojtech Na recept staročeská hus s chlpatými knedľami potrebujeme tieto suroviny: • 1 hus • soľ • rasca • 3 veľké jablká • 2 lyžice trstinového cukru • na kapustu: 1 malá hlávka červenej kapusty + 2 lyžice masti z výpeku + 50 g slaniny + 1 jablko + hrsť hrozienok + 50 g mandlí + 50 g cukru + 50 ml octu + soľ • na chlpaté knedle: 1 kg ošúpaných zemiakov + 300 g hrubej múky + 2 vajcia + soľ + masť z výpeku Recept staročeská hus s chlpatými knedľami pripravíme takto:
Odrežeme krídla, prebytočnú kožu pri krku, hus zo všetkých strán osolíme a pridáme trochu celej rasce. Z jabĺk odstránime jadrá, rozkrájame, premiešame s cukrom a hrozienkami, vložíme do vnútra husi a otvor zašijeme. Hus vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a pod pokrievkou pečieme 2-3 hodiny. Keď je hus mäkká, odstránime pokrievku a pečieme do zlatista. Prebytočný výpek odstránime. Červenú kapustu nastrúhame na tenké rezance, vložíme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme na kocky nakrájanú roztavenú slaninu, obarené hrozienka, sekané, obarené a olúpané mandle a na masle prehriate kocky ošúpaných jabĺk. Dochutíme soľou, cukrom a octom. Zemiaky na jemno nastrúhame a necháme niekoľko minút postáť. Potom zlejeme vodu, pridáme vajcia, soľ a múku. Čo najrýchlejšie spracujeme cesto. Pomocou lyžice a dlane tvarujeme veľké halušky a varíme asi 10 minút vo vriacej osolenej vode. Uvarené knedle mierne prepláchneme v studenej vode. V našej kuchárke bolo okrem receptu Staročeská hus s chlpatými knedľami nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Hodovnícka hus Plnená hus Polievka s mäsovými knedľami staročeská hus s chlpatými knedľami, recept, hlavné jedlá |
|