![]() ![]() KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je utorok, 26. septembra, meniny má: Edita ![]() • predná polovica kozľaťa • 3-4 plátky údenej slaniny • 1 cibuľa • soľ • majorán • maslo • plnka: polovica všetkých vnútorností z kozľaťa + 2 lyžice tuku + 1 cibuľa + 2-3 žemle + 2-3 vajcia + mleté čierne korenie + soľ + majorán + petržlenová vňať (alebo rozmarín) Recept plnené kozľa pripravíme takto:
Prednú polovicu kozľaťa bez blán a tuku sparíme horúcou vodou (čím zjemníme typickú kozľaciu vôňu) a mäso rýchlo umyjeme v tečúcej studenej vode. Ostrým špicatým nožom oddelíme mäso od rebierok a urobíme vrecko na plnku. Naplnené mäso zošijeme bielou niťou, položíme do pekáča, osolíme, obložíme plátkami údenej slaniny, posypeme bylinkami, obložíme plátkami očistenej a nahrubo pokrájanej cibule, podlejeme teplou vodou a v horúcej rúre pri 180 stupňov celzia pečieme asi 2 hodiny. Mäso podlievame horúcou vodou a polievame výpekom, aby nebolo suché a aby malo dobrú chuť. Opečenú slaninu z mäsa zložíme do výpeku, aby mäso bolo rovnomerne dočervena opečené. Mäso neobraciame. Upečené mäso vyberieme na dosku a necháme chvíľu chladnúť, aby sa lepšie krájalo. Kosti vytiahneme a krájame 1,5 cm plátky. Šťavu precedíme, vložíme maslo a prevaríme. Na tanieri mäso podlievame prírodnou, nezahustenou, svetlohnedou šťavou. Tradičnou prílohou je zemiakový šalát. Plnka: Na tuku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, vložíme pokrájané vnútornosti z kozľaťa, dusíme do mäkka asi 1/2 hodinu. Dusíme pomaly, na miernom ohni, aby sa nepripálili a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Mäkké vnútornosti pokrájame na drobné kúsky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, majoránom, rozmarínom a nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou. Žemle pokrájame na malé kocky a polejeme s rozšľahanými vajciami s troškou vody, aby zvlhli. Ochutené vnútornosti so šťavou, v ktorej sa dusili zľahka premiešame s navlhčenými žemľami a kozľa naplníme, zašijeme, povrchu osolíme a vložíme do pekáča. Plnka nemá byť suchá, ani tuhá. Môžeme ju zriediť lyžicou mlieka alebo vody. Dostatok tuku má byť v plnke zo základu, v ktorom sa dusili vnútornosti. Suchá a hustá plnka sa po upečení rozpadáva. Poznámka: Ak je kozľa malé, pečieme celú polovicu aj so stehnom. Ku každej porcii plnenej hrude priložíme plátok pečeného mäsa zo zadnej časti kozľaťa. V našej kuchárke bolo okrem receptu Plnené kozľa nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Čachtické plnené rezne Veľkonočná plnka s kozľacím korienkom Zemiakové placky plnené hermelínom plnené kozľa, recept, špeciality |
|