KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je sobota, 20. apríla, meniny má: Marcel Na recept plnená kapusta v rímskom hrnci potrebujeme tieto suroviny: • 1 kg kysanej kapusty • 50 dkg mletého pliecka • kousek údenej klobásy • 10 dkg ryže • 10 plátkov údenej šunky • 10 listov hlávkovejo kapusty • 1 cibuľa • 1 cesnak • 2 lyžice hladkej múky • 2 lyžice mletej červenej papriky • 1 lyžička soli • 1/4 lyžičky mletého černého korenia • špetka muškátového ořieška • 3 bobkové listy Recept plnená kapusta v rímskom hrnci pripravíme takto:
Rímsku misu na kapustnicu namočíme do vody aspoň na 30 minút. Listy hlávkovej kapusty obaríme horúcou vodou a necháme trochu odstáť, aby zmäkli. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Na dno rímskej misky dáme 1/3 kyslej kapusty a rozložíme naň polovicu šunky. K mletému mäsu pridáme umytú ryžu, cibuľu, pretlačený cesnak, zarovnanú lyžicu mletej papriky, zarovnanú lyžicu hladkej múky, korenie, soľ a rukou všetko spolu dobre premiešame. Listy hlávkovej kapusty scedíme a do každého voľne zabalíme guľku mäsovej zmesi. Takto pripravené batôžky poukladáme na šunkový základ, posypeme polovicou zvyšnej múky a papriky. Dochutíme aj malým množstvom muškátového orecha. Prikryjeme druhou tretinou kapusty. Postup eště raz zopakujeme a rozložíme aj nakrájanú klobásu a bobkový list. Vrch prikryjeme poslednou tretinou kyslej kapusty. Pridáme toľko vody, aby aj vrch kapusty bol ponorený. Rímsku misku prikryjeme, vložíme do studenej rúry a zapneme ju. Pečieme pri teplote 180 °C asi 2 hodiny, potom rúru vypneme a kapustu necháme v nej odležať aspoň 1/2 hodiny. Podávame s kyslou smotanou a čerstvým chlebom. V našej kuchárke bolo okrem receptu Plnená kapusta v rímskom hrnci nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Alsaská kapusta Dusená kapusta s fliačkami Koložvárska kapusta Paprika plnená syrom Pečená kapusta so smotanou Plnená hus Plnená kapusta po maďarsku Plnená roláda z kuracieho mäsa Střítežská kapusta Uhorska kapusta Zapekaná plnená kapusta plnená kapusta v rímskom hrnci, recept, hlavné jedlá |
|