KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je štvrtok, 25. apríla, meniny má: Marek Na recept oškvarkové placky potrebujeme tieto suroviny: • 325 g polohrubej múky • 325 g hladkej múky • 250 g oškvarkov • 1 kocka droždia • 300 ml mlieka • 100 g zmäknutého masla • 1 vajce • 1 lyžička krupicového cukru • 1,5 lyžičky soli • 1,5 lyžičky celého rasce Recept oškvarkové placky pripravíme takto:
Obe múky dáme do misy a premiešame. Oškvarky nasekáme najemno, zmiešame s asi 150 g premiešané múky, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky. Medzitým rozdrobíme droždie do cca 100 ml vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a necháme vzísť kvások. Do misy so zvyšnou múkou pridáme kvások, zvyšok vlažného mlieka a zmäknuté maslo a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v teple 2 hodiny vykysnúť. Potom vyberieme z chladničky oškvarkovú zmes a rozvaľkáme ju na placku. Vykysnuté cesto vyklopíme a rozvaľkáme na obdĺžnik, naň položíme placku s oškvarkami, cesto prehneme a rozvaľkáme. Znovu preložíme a vyvaľkáme. Toto opakujeme ešte minimálne trikrát. Nakoniec z cesta vyvaľkáme asi 1 cm hrubú placku, vykrojíme z nej kolieska, tá preložíme na plech, nožom na nich urobíme mriežky, potrieme ich rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme rascou a necháme ešte chvíľu odpočinúť. Potom oškvarkové placky upečieme v predhriatej rúre pri 200°C dozlatista (15-18 minút). V našej kuchárke bolo okrem receptu Oškvarkové placky nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Chlebové placky Chlumecká cmunda (zemiakové placky) Oškvarkové knedle Syrové placky s pórom a brokolicou Tvarohové placky s medvedím cesnakom Zemiakové placky Zemiakové placky s trnkami Zemiakové placky so strúhanou cibuľou oškvarkové placky, recept, prílohy |
|