![]() ![]() KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je utorok, 26. septembra, meniny má: Edita ![]() • 400 g polohrubej múky • trochu soli • 80 g práškového cukru • citrónová kôra • 3 žĺtky • 100 g rozpusteného masla • 50 g lúpaných mandlí • 80 g hrozienok • 100 ml mlieka • na kvások: 200 ml mlieka + 30 g droždia + 1 lyžica cukru + 60 g polohrubej múky Recept krakonošov mazanec pripravíme takto:
Z mlieka, rozdrobeného droždia, cukru a polohrubej múky pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. V múke rozmiešame soľ, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a rozpustené vlažné maslo. Primiešame kvások a vlažné mlieko a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme nadrobno posekané mandle (trochu ich odložíme na ozdobu) a hrozienka. Cesto zamiešame a necháme na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme guľatý bochník, dáme na vymastený plech a necháme znova vykysnúť. Potom hore nožom nakrojíme asi 2 cm hlboko kríž, mazanec potrieme žĺtkom, posypeme hrubým cukrom a zvyškom nasekaných mandlí a v predhriatej rúre upečieme. V našej kuchárke bolo okrem receptu Krakonošov mazanec nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Lacný mazanec zo zemiakov Smotanový mazanec Veľkonočný mazanec krakonošov mazanec, recept, sladkosti |
|