![]() ![]() KUCHÁRSKE RECEPTY ĎALŠIE KATEGÓRIE |
Dnes je sobota, 09. decembra, meniny má: Izabela ![]() • 175 g hladkej múky • 200 g krupicového cukru • 150 ml mlieka • 3 vajcia • 1 lyžica masla • 1 lyžica vanilkového arómy • 3 lyžice vysoko akostného kakaa • 1 lyžička sódy bikarbóny • na náplň: 125 ml smotany na šľahanie + 125 g čerstvých malín • na čokoládovú polevu: 150 ml smotany na šľahanie + 150 g tmavej čokolády (s minimálne 70% obsahom kakaového prášku) + 1 lyžica zlatého sirupu + čerstvé maliny na ozdobu Recept čokoládové srdce pripravíme takto:
Do mlieka pridáme maslo a zahrievame, kým sa maslo nerozpustí. Potom odstavíme z platne a vmiešame vanilková aróma. V miske zmiešame múku s kakaom a jedlou sódou. Vajcia a cukor vyšľaháme do hustej nadýchané bledo žltej peny. Za stáleho šľahania prilejeme k pene teplú tekutú zmes a pokračujeme, až sa oboje dokonale prepoja. Potom pomaly vmiešame do základu sypkú zmes (pracujeme metódou prekladanie odspodu navrch). Hotové cesto rozdelíme do dvoch foriem v tvare srdca vymazaných a vyložených papierom na pečenie, ihneď vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút pri teplote 170°C. Potom formy vyberieme a počkáme asi 10 minút, kým korpusy mierne vychladnú a stuhnú (v prvých chvíľach sú veľmi mäkké a krehké a mohli by sa rozlomiť). Potom korpusy vyklopíme, posadíme na drôtenú mriežku a necháme úplne vychladnúť. Náplň pripravíme tak, že vyšľaháme zo smotany tuhú šľahačku a pridáme maliny, ktoré roztlačíme vidličkou, avšak nie dohladka. Týmto krémom potrieme jeden korpus a priklopíme druhým korpusom. Polevu pripravíme nasledovne: do menšieho hrnca dáme smotanu, čokoládu rozlámanú na kúsky a sirup a pri nízkej až strednej teplote zahrievame. Až sa čokoláda rozpustí, hrniec odstavíme z platne a ručne metlou zmes šľaháme, kým nie je hladká, hustá a lesklá. Polevu nalejeme na vrchné srdce a kovovou stierkou rozotrieme ku krajom. Srdce orámujeme čerstvými malinami, ktoré sadíme asi centimeter od kraja. V našej kuchárke bolo okrem receptu Čokoládové srdce nájdených ešte niekoľko ďalších receptov, ktoré by vás mohli zaujímať: Čokoládové hviezdičky Čokoládové jednohubky I Čokoládové jednohubky II Čokoládové jednohubky III Čokoládové koláčiky s plnkou Čokoládové košíčky Čokoládové pralinky Čokoládové preclíky Čokoládové tyčinky Čokoládové veľkonočné hniezdo Hrušky v horkém čokoládovém krému Medovo-čokoládové hrušky Velikonoční čokoládové lanýže čokoládové srdce, recept, sladkosti |
|